Dag 34: Santiago de Compostela – Några km sightseeing i stan 

Måndag 23/5

Oj va konstigt det kändes att inte skynda sig upp och packa ryggsäcken för att ge sig iväg och vandra! Har ju gjort det de senaste 33 dagarna.. 😀

Nu blev det en lugn morgon istället, så skönt! Mötte Andres för frukost längst nere i källaren i caféet/köket/affären/allrummet. Det tog mig lång tid att först gå igenom alla korridorerna och sen nerför 5 våningar..

   Klostrets/härbärgets innergård 

De skulle öppna 08.00 men det var nog spansk tid… Det hann bli lång kö innan den trötta och sura tjejen äntligen öppnade. Det fanns så gott som ingenting glutenfritt till mig, bara de vanliga kakorna och croissanterna etc. Tog en yoghurt och sen öppnade vi paketet med Santiagokakan (mandelkaka, glutenfri 😊) som vi köpt igår för att fira men inte orkat äta då efter all mat och glass. Lite väl söt frukost men man tar vad man har 😝. 

Gick upp till gamla stan och katedralen. Gick igenom porta santa, den heliga porten, som bara är öppen när det är ”heligt år”. 2016 har utropats till Nådens år av påven, för egentligen skulle nästa heliga år vara 2021, och förra gången var 2010. Tydligen får man extra mycket förlåtelse om man går igenom den porten. Känner inte att jag behöver förlåtelse för mina synder av den katolske guden och tror inte man gör bot genom att gå igenom en dörr, men gick igenom ändå. 

  Porta Santa

   

 Går väl in då…   

Gick upp till statyn som man ska lägga armarna om, men kunde bara förmå mig till att klappa honom lite på ryggen. Gick även ner till kistan där det påstås att Sankt Jacobs skelett är. Sen kom jag till det jag helst ville se här, som jag skulle gå till pilgrimsmässan för om en stund: Botafumeiron, det enorma berömda rökelsekaret som åtta (tror jag) präster ”svingar” om man har tur.   

  Här hänger den och  väntar!

Just den här dagen skulle det svingas (hittar inget bättre ord för det) för det var nån speciell helig dag. Vilken tur, annars gör de bara det när någon betalar dyra pengar. Någon (spanska turistrådet?) har tydligen betalt för att det annars ska svingas varje fredag detta heliga år eftersom det kommer extra mycket pilgrimer i år. Men idag var det måndag, men alltså någon högtid. 

Blev lite konfunderad när jag såg själva botafumeiron, för den skulle enligt vad jag läst vara 160cm och jag är ju 161 (och en halv 😀) men den var då inte lika lång som jag. Dessutom såg den annorlunda ut än vad jag minns från filmen, mycket mer silvrigt och blankt. Kanske de har köpt ett nytt nu när antalet pilgrimer har ökat i tusental? Men pampigt var det och det skulle bli en upplevelse att se det ”live”. Förr svingades det för att ta bort lukten från alla räliga pilgrimer, men moderna pilgrimer är – för det mesta – inte lika illaluktande 😝 

Gick en liten runda i souvenirbutikerna runt katedralen. Oj va mycket skit de kan producera med anknytning till pilgrimer! En del är ju fint förstås, eller i alla fall lite kul. Men små botafumeiro-nyckelringar och snöglober med katedralen mm… Nja.

   Eller varför inte en egen botafumeiro att svinga i vardagsrummet hemma? Lite svår att få med i ryggsäcken bara… Och var får man de åtta prästerna som ska svinga den ifrån? 😄

I affären inne i katedralen hittade jag äntligen en guidebok om Camino Finisterre/Muxia. De tog hutlöst betalt för den… Men jag ville ha den och kunna börja planera för morgondagens start. Hade inte heller lust att leta mer så det var bara att hala fram kreditkortet… 
En timme innan pilgrimsmässan skulle börja gick vi in för att få bra sittplatser. Det var i sista stund, snart var alla bänkarna i alla väderstreck fulla. Och det är inte en liten katedral… Satt och läste i min nya guidebok och upptäckte snart hur mycket bättre den är än den svenska jag hade. Tyvärr. Hade hellre rekommenderat en svensk, men den var inte bra. Önskar jag hade haft den här varianten (Brierley) innan också. 
Det vällde in folk hela tiden och de flesta fick nu ståplats. Det var flera hundra pilgrimer, upp emot tusen enligt Andres uppskattning. Men de flesta vill ju komma just på den mässan där de får se botafumeiron in action. Själva mässan begriper man ändå inget av. Men det är vackert när nunnan sjunger. Hon som sjöng idag hade otrolig röst. Och man förstår ju lite. Till exempel när prästen räknar upp antalet pilgrimer, var de kommer ifrån och var de börjat gå. Tog en bra stund…Tyvärr blev jag inte uppräknad idag, utan på gårdagens kvällsmässa eftersom jag registrerade mig då. Men det kändes inte jätteviktigt även om det hade varit kul för då hade jag varit den enda svensken! 

Innan mässan hade de sagt att man inte fick filma eller ta kort under mässan. Det var riktigt kul att se alla mobiler, kameror och plattor som flög upp när de började pilla med Botafumeiron. De inser säkert att det är lönlöst att förbjuda folk att ta bilder då. Jag satt själv och filmade och fotade för fullt, innan jag insåg att jag satt och såg hela alltet genom mobilens lilla skärm. Valde då att lägga ner den och vara ”där och då” och titta på riktigt. Tyckte det gick lite ryckigt innan den tog riktigt fart, kanske de drog i otakt? 😃 Men det var verkligen en upplevelse att äntligen gå se det, även om det var över väldigt fort. Min video blev såklart urusel, har inte lärt mig filma. Men gå gärna in på utube och sök på ”botafumeiro Santiago de Compostela” och se nån av de filmerna, för det är verkligen mäktigt. 

  Här börjar de förbereda

  Och så iväg med den

  Undrar om den har lossnat från repet nån gång 😳

   
    
   
Sen skulle man ta sig ut i folkhavet… Kändes som man varit på konsert och inte på mässa. 

  Massor av pilgrimer som har varit på mässa

Hela tiden hörde man glädjetjut från pilgrimer som återsåg någon de hade mött längs vägen, vilket även vi gjorde några gånger. 
Gick till Burger King för lunch och sen tillbaka till härbärget för lite tvätt. Satt och solade i trädgården och drack te. Riktigt härlig sommardag för en gångs skull.

Kollade lite boende inför Camino Finisterre. Vill ha allt bokat nu för jag vet ändå vilka etapper jag kommer att göra de 3 dagarna vandringen tar. Dessutom ska jag ju ha en liten semester i Finisterre och det var hög tid att boka det hotell jag fått rekommenderat på Facebook-forumet. Gick in för att be killen i receptionen hjälpa mig att ringa och boka de ställen jag hade valt, men det var som vanligt låååång kö av folk som skulle checka in och han var fruktansvärt långsam. Satt och pratade lite med Eileen i soffan i allrummet när vi båda väntade på vår tvätt. Hon hade tydligen fått en svår förkylning med feber, eller nån influensa som många pilgrimer hade just nu. Skulle därför skippa vandringen till Finisterre och ev ta bussen dit. 

När tvätten var klar gick Andres och jag upp till gamla stan igen.

  Utsikt mot katedralen från parken där härbärget ligger 

Han ville handla presenter och jag ville boka min allra sista natt i Spanien på det fina men billiga stället som jag också hade fått rekommenderat, men som varit fullt nu de här nätterna. Vilket ställe! Alldeles bredvid katedralen och enormt! Tror att även detta är ett gammalt kloster eller liknande. 

  Här ska jag bo sista natten 😀

Lång väg in i gångar, förbi innerträdgårdar innan man kom till receptionen. Verkar som en lugn oas, inte som det andra stället där det är hög ljudnivå. San Martin Pinario heter det och man kan boka speciellt pilgrimsrum för €23(!!) inklusive frukost. Hoppas det blir en bra avslutning på min resa. 
Gick runt i souvenirbutikerna i de ”kringelikrokiga” kvarteren i gamla stan och hjälpte Andres handla presenter. Åt glutenfri pizza till middag. Så gott med något annat än pilgrimsmeny (även om en del av dem varit riktigt bra).

Tillbaka hem igen. Stod i kö till receptionen en halvtimme för att få hjälp med bokning. Samma otroligt ineffektive kille i receptionen. Satt mest och pratade i telefon, suck. Eftersom det stod trötta och svettiga cyklistpilgrimer bakom mig som ville checka in ville jag inte be om hjälp med mer än första natten imorgon kväll i Negreira.

Mötte Andres i allrummet och drack te och åt upp vår Santiagokaka. Hade ”sista snacket” nu, om vad vi vill ska hända när vi kommer hem, etc. (Han åker imorgon)

  Passande med en svensk i Ikea-hörnan. Maskroslampan, Lackbord, Poängfåtölj (poem?) mm

Sa godnatt och gick den långa vägen tillbaka till våra celler. 

Lyckades få till en bokning av hotellet i Finisterre via booking.com. Fick sista rummet och fick ett superdeal. Istället för det normala €30 per natt, dvs 150 för 5 nätter fick jag det för 125, €25 per natt!! Mariquito heter det. Ser verkligen fram emot min lilla semester där när jag vandrat dit 😊 En av dagarna kommer jag att vandra till Muxia, men tar bussen tillbaka 😀 Annars blir det mest korta promenader på och till den berömda fyren så klart.

Imorgon åker alltså vandringskängorna och ryggsäcken på igen 😀 Följ gärna med mig här på bloggen då   

  Slutet för den tyvärr ganska dåliga guideboken

  

  
   

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.