Min packning på Camino Frances och Camino Finisterre/Muxia april-maj 2016

Här nedan är en lista på precis ALLT jag hade med mig/på mig under min pilgrimsvandring våren 2016.
Det var kallt under den här perioden, ofta runt 0 grader när dagens vandring började
vid halvåttatiden. Även kvällarna var kyliga och vissa nätter var hemska på iskalla härbärgen. Det kom också en hel del snö i bergen, men jag hade tur och kom antingen före eller efter de dagarna. Sista tiden var varmare men fortsatt ganska kyligt om kvällarna.

Alltså var det ingen lätt sommarpackning som gällde.
Listan är ganska utförlig med kommentarer, men jag har skrivit själva ”artikeln” i fetstil så man lätt kan hoppa över kommentaren.

Det kan tyckas vara många saker, men allt fick plats i en liten ryggsäck om än med lite ansträngning. Skickade hem några få saker i León. Paketet vägde lite mer än 600 gram och det gjorde att jag kunde få ner sovsäcken i själva ryggsäcken istället för att ha den i mesh-ytterfacket. Fick då bättre viktfördelning och mycket mindre tryck på axlarna än när sovsäcken låg på utsidan. Använde så gott som allt i packningen förutom extra skosnören och kanske någon småpryl.

Tror packningen vägde ca 7 – 7,5 kg MED vatten och mat. Glömde väga, men när jag kom hem var jag och handlade en förpackning med 18 liter jord och bar i ryggsäcken och det var helt klart tyngre än vad jag hade burit. Vägde den då till 8,5 kg, så klart mindre än den siffran var det i alla fall 😊. Enligt alla experter ska man ju bara ha 10% av sin vikt, men då skulle jag bara få ha 5,2 kg och det hade aldrig gått.

Ryggsäck: Osprey Talon 33 liter – för liten för denna årstid som var kallare än väntat. Fick plats med allt men fick trycka ner det så jag hade svårt att få plats med t.ex. dagens snacks. Förmodligen tillräckligt stor på sommaren, men jag kommer att köpa en storlek större om jag ska vandra igen. Vill inte ha med mer packning, men vill kunna packa utan att behöva pressa ner allt till bristningsgränsen.

Köpte två dyra packpåsar för att testa, men sen insåg jag att jag lika gärna kunde köpa alla storlekar de hade av IKEAs Zip-lockpåsar. MYCKET billigare och dessutom såg man vad som fanns i dem. Såg många pilgrimer som hade haft samma idé. Gjorde ”prasseltestet” och de prasslade inte mer än packpåsarna, så inga irriterade rumskompisar av den anledningen. 😊 (Det är de usla plastpåsarna de ofta har utomlands som prasslar) Man bör dock ha med sig extrapåsar för de håller inte riktigt hela vägen, men nästan. Speciellt inte om man trycker ner dem i ryggsäcken som jag var tvungen att göra. Men jag kan varmt rekommendera denna variant. 

Kläder
Merinoullunderställ (mycket välanvänt, både på kvällen efter vandring under de ”lösa” löparbyxorna, men även som sovplagg på de kalla härbärgena.
4 par trosor Icebreaker merinoull Women Siren Hipkini  (kanonbra! Kan verkligen rekommendera dem, även om de var dyra. Kommer till användning även i fortsättningen vid t.ex. långa löppass)
3 sport-BH
4 + 4 tjocka och tunna ullstrumpor (att ha i två lager för att undvika skoskav. Hjälpte inte, kommer inte att köra den varianten nästa gång…)
Superlätt dunjacka (bästa i hela packningen…)
2 kortärmade löpartröjor
1 långärmad löpartröja
1 tunn fleecetröja
1 par tunna lösa löparbyxor (som jag även kunde ha underställsbyxorna under)
1 par tunna löpartights
Isbjörn vandringsbyxor (kanonbra, väl värda det dyra priset. Dock barnstorlek 164 så endast för småpluttar som jag)
North face vandringsshorts (inte vandrat i, för kallt mesta tiden.)
Tunn och lätt regnjacka Marmot + regnbyxor samma märke med dragkedjor hela vägen i sidorna (båda väldigt bra, men så klart för varma när det blev varmt på Camino Finisterre i slutet av resan)
Gaiters (skickade hem i León. Hade tänkt ha dessa vid regn när jag vandrade i shorts, men jag vandrade aldrig i shorts.)
Löparkeps (skydd mot sol)
Regnhatt
Löparhandskar (glömde tyvärr dem på ett café i León, staden som inte var min bästa upplevelse på Caminon…)
Torgvantar av merinoull (supersköna som mamma stickat 😊. När jag fortfarande hade kvar mina löparhandskar lånade jag ut dessa flera gånger till frysande vandringskompisar)
Buff av merinoull (rekommenderas för denna årstid. Har använts som halsvärmare, mössa, hårband, luva.)
Kommentar ang antal underkläder och strumpor: valde att ha fler än de rekommenderade två av varje för jag visste att jag inte skulle orka tvätta varje kväll och tog hellre den extra vikten för min bekvämlighets skull i detta fall.

Skor:
Kängor Asolo Revert GV (tog lång tid att gå i för mina ömtåliga fötter, men var väldigt bra på det oftast besvärliga steniga, blöta, leriga etc. underlaget.)
Sandaler Ecco Offroad Lite Coola WMS (vet inte om de var så ”coola” som namnet säger 😀 men sköna var de iaf. Gick dock inte att vandra i pga ovan nämnda underlag. Hade dem alltid efter vandringen)

”Toasaker”:
Liten tub med solkräm, solstift
Vaselin (använde inte)
Salva till läpparna
Reseförpackningar med schampo, balsam, tvål, bodylotion (inte använt den sista, vattnet i Spanien var inte som i Malmö så behövde inte smörja mig.😊)
Rakhyvel
Deo

Toarulle som jag tagit ut ”rullen” från (hade räckt med ett paket näsdukar eller bara lite toapapper för det fanns nästan alltid papper)
Ansiktsvatten och ansiktskrämer i små reseförpackningar
Bomullsrondeller, 
några topz
Tandborste, liten tandkräm. Tandtråd
Mensskydd
Gummisnoddar och hårband, liten hårborste

Reseapotek:
Plåster
Sårtvätt (servetter)
Voltaren salva
Ipren, panodil
Magnesiumtabletter 

Liten snarkspray (behövde tydligen inte den själv enligt mina reskamrater men borde ha erbjudit den till åtskilliga rumskamrater istället…😣)
Nässpray (blev tack och lov inte förkyld på hela tiden)
Compeed
Tåskydd” (suveräna små ”rör” med en silikoninsida Kan tvättas tusen gånger)

Div:
Sovsäck
Bed bug lakan
(Skickade hem i León. Tror det var för kallt för bed bugs, såg iaf inte tecken på några när jag kollade på härbärgena)
Örngott (väldigt glad att jag hade det på de ställen man inte fick papperslakan + örngott)
Regnskydd till ryggsäck (är inte ”inbyggt” på den här lilla Ospreymodellen)
Stor handduk av mikrofiber (usch! Som att torka sig med mocka… Fast väldigt behändig för den var snabbtorkande och tunn)
Knäskydd (tog bara med mig ett, hade behövt till båda knäna den första tiden. Sen blev tack och lov knäna smärtfria för första gången på många år)
Ankelskydd (stukade foten väldigt illa två veckor innan avfärd, men kängorna var tack och lov väldigt stabila på det ojämna underlaget så jag skickade hem det i León)
USB-minne. (Ej använt. Tänkt att ev. föra över bilder till)
Vajerlås till ryggsäck och kängor (använt en gång när man fick ställa kängorna utomhus. Skickade hem i León)
Visselpipa (slängt eftersom det fanns inbyggd i axelremmen på ryggsäcken. Tack och lov ej behövt använda. Hmm, är det effektivt mot aggressiva hundar kanske? Borde kanske ha provat?)
Pannlampa (skickat hem i León eftersom jag inte vandrade i becksvart mörker.)
Liten minificklampa i nyckelring, se bild längre ner (mycket användbar på härbärgena. Fick tips om det på en Youtube-video, minns ej vilken)
5 st klädnypor
Säkerhetsnålar (ej använda)
Tvättpåse att ha smutstvätt i + att ha mina underkläder och strumpor i när man delade tvättmaskin med andra. (Ännu ett bara tips från någon Youtube-video)
Tvättmedel blad Sea to Summit, se bild längre ner (inte bra. Tog flera blad till en liten tvätt och det kändes inte rent. Använde vanlig tvål (från hotell) och skrubbade med vid handtvätt, och vid maskintvätt hade de oftast tvättmedel på härbärget, annars blev det bladen)
Virad tvättlina som man ej behöver klädnypor till. Se bild längre ner. Praktisk, men användes ej så den skickades hem i León.
Anteckningsbok, Midori Traveler’s Notebook, pennor
Guideböcker (2). Rev ut onödiga sidor och sen efter hand de jag hade använt.
Bok (hade inte tid att läsa den så den lämnades på ett härbärge)
Reseförsäkringsdokument
Armbandsklocka
Solglasögon sportmodell fotokromatiska linser som mörknar efter hur stark solen är
Slipade glasögon fotokromatiska
Kontaktlinser endagars 45 par (blev STOR förpackning som minskade efter hand…)
Läsglasögon (behövs tyvärr nuförtiden när jag har kontaktlinser…)
Krok (se bild)
Gear tie (se bild) 2 storlekar. Otroligt bra uppfinning. Synd att jag alltid glömde ta med en i duschen… Man kan böja den till en krok att hänga påse med värdesaker eller kängorna utanpå ryggsäcken, linda den runt en sladd för att slippa trassel. Binda ihop saker, m.m.
Extra skosnören
Extra Ikea Zip-lock påsar
Sovmask, öronproppar (något av det viktigaste i packningen…)
Tepåsar med favvotéet. (Använde bara ett par gånger, så lite onödigt)
Golfboll för fotmassage (borde ha använt den MYCKET mer!)
Sten till Cruz de ferro
Sittlapp att även ha att stå på i dusch (slängdes ganska omgående pga platsbrist)
Litet fodral med små miniverktyg som sax, pincett mm (se bild)
Dagryggsäck som blev en pytteliten boll i sitt eget fack (se bild) från Sea to Summit
Magväska med:

Liten börs
för dagens kontanter, kreditkort, pass + pilgrimspass, mobiltelefon, laddare, externt extrabatteri, hörlurar, lite toapapper, läsglasögonen, iPod nano, handsprit

Tunt midjebälte med resten av reskassan, bankkort (var glad att jag även hade detta kort när kreditkortet av någon konstig anledning inte funkade på flygplatsen i London. Hade inga pund med mig), pendelkort (jojo-kort) för transport till och från Kastrup, EU-kort för sjukförsäkring

Handlat i Frankrike vid starten:

Stavar
(Hade inte tänkt köpa, men de var ovärderliga!)

2 st 0,5 l PET vattenflaskor
(funderade på att ta min vattenblåsa från löparryggsäcken men dessa var mycket smidigare att hantera och fylla på och räckte för mig)

Div apoteksartiklar för mina sargade hälar inhandlades också längs vägen


Praktiskt fodral med små miniverktyg 

Dagryggsäck ihoprullad till en boll i sin egen ficka, tvättlina som ej behöver klädnypor, tvättmedel i bladform. Tändsticksasken för att visa storlek, var ej med på resan.

Gear tie i två storlekar, nyckelringsficklampa, upphängningskrok

Så här kan de användas 


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 svar på Min packning på Camino Frances och Camino Finisterre/Muxia april-maj 2016

 1. Emelie skriver:

  YES, jag kom med i bloggen 🙂

 2. Linda skriver:

  Tack för all info, även de jobbiga känslorna som kan uppstå under vägen. Längtar fortfarande tills det är min tur. Först ut nästa sommar blir St Olavsleden!

  • KWSC_se skriver:

   St Olavsleden är jättefin, men jag saknar andra pilgrimer. Men på sommaren är där fler som vandrar, och förhoppningsvis är pandemin också över. Lycka till! 😊

Kommentarer är stängda.